THE RIVER OF LIFE

GEA ZWART
BEELDEND KUNSTENAAR

Meer dan 25 jaar professioneel werkzaam als kunstenaar en vormgever
Geboren: 1968, Hoevelaken
Opleiding: Kunstacademie Minerva Groningen 1987-1992
Atelier in Amsterdam: vanaf 1995
Voor CV klik hier


Changes by art
Let me take you on a journey. Enjoy my vision of life and nature through my art about The River Of Life with all its changes and layers. Lively, experimental and adventurous. Both sweet and dark. It's all about emotions and the heart. I make paintings, assembly art and works on paper. Studio Gea Zwart specializes in commissions and the image stock.


The river of life
Gea Zwart is beeldend kunstenaar en vormgever. Haar werk gaat over The River of Life, levenscycli en hoe wij ons daarin bewegen. Haar doel is mensen te raken en aan te zetten tot reflectie en beweging.

Ze neemt je mee in gelaagde werken, je kunt steeds dieper duiken. Lagen die je tegenkomt zijn letterlijk en figuurlijk. Ze gebruikt diverse technieken op en naast elkaar. Met de nieuwste assemblages komen er extra lagen bij. Inhoudelijk voegt zij filosofische gedachten toe, dichtregels bij de titels en associatieve verwijzingen. Haar werk blijft ondanks de vele lagen helder en transparant. Je kunt je verliezen in haar werk en je gedachten erbij vormen. De mens en natuur zijn de twee onderwerpen waarmee zij al > 25 jaar alles kan zeggen.

Ze heeft Kunstacademie Minerva gevolgd in Groningen en is afgestudeerd in 1992. Sindsdien werkt zij als professioneel kunstenaar en ontwerper. Haar atelier is in hartje Amsterdam. Ze exposeert internationaal, haar werk is in allerlei collecties opgenomen.
Met Studio Gea Zwart ontwerpt ze kunst in opdracht.


Wat betekent kunst voor mij?
"Kunst is voor mij een grote levensbehoefte en heeft veel kanten. Het is mijn uitlaatklep. Mijn gave, waarmee ik anderen kan inspireren. Een vreugdebron en troostbron. Mijn broodwinning. Een manier om chaos te ordenen en nieuwe te creëren. Een spiegel en een verdwijnpunt. Een vorm van verbeelden en tonen hoe mooi de wereld is".

Ik richt mij op open en avontuurlijke mensen. Mensen die verandering niet uit de weg gaan. Vaak mensen die van natuur houden en al meer ingevoerd zijn in de kunsten. Maar ook eerste verzamelaars waarderen mijn werk zeer en kunnen zich verliezen in de kleuren en de energie. Eenmaal de vlam aangewakkerd, ontdekt men een hele nieuwe wereld, die van verbeelding en emotie.


Neem hier contact op


-----------------------------------------------------------------------


Lees hieronder de uitgebreide informatie

Gea Zwart

Mijn missie is, mensen in het hart te raken met mijn werk.
En aan te zetten tot reflectie en beweging.

Ik ben kunstenaar en geef uitdrukking aan het leven. In alle gelaagdheid, facetten en beweging. Ik gebruik hiervoor mijn beeldende middelen en expertise. De mens en de natuur zijn de twee onderwerpen waarmee ik alles kan uitdrukken.

Change by Art
Mijn werk gaat over het leven zelf, de eeuwige beweging en verandering. Mijn werk brengt ook verandering. Dat kan een kleine verandering zijn, maar ook groot. Zodra mensen met kunst of een ontwerp in aanraking komen, verandert hun beleving. Ik noem het 'Change by art'.

Waarom maak ik wat ik maak?
'Mijn kunstwerken hebben als doel gedachten inhoud te geven, emotie over te brengen. Om te troosten, om wakker te schudden, om te genieten. Om je in te verliezen of je gedachten te scherpen. En altijd om te raken. Van jongs af aan heb ik gemerkt, dat kunst deze kracht bezit".

Mijn leven bestaat uit creëren
Ik heb een heel sterke drive om te creëren. Dat kan in beeld, met taal, in een samenwerking. Altijd nieuw en experimenteel en altijd verder dan de eerste opwelling. Voor mij is creëren een natuurlijke staat van zijn. Stel mij een vraag en de verbeelding begint al te lopen.

Ik ben ondernemer. Praktisch gezien, hoe ziet dat eruit?
Ik stel mijn verbeelding ten dienste van anderen. Dat kan op verschillende manieren:
Mijn kunst is te koop en te huur.
Ik organiseer exposities met mijn kunst.
Ik werk in opdracht.

Neem hier contact op

Gelaagdheid

Mijn werk is gelaagd
Letterlijk al door de techniek. Ik schilder met transparante delen over elkaar heen, afwisselend met open stukken en juist dekkende. Ik gebruik collage technieken en diverse materialen. Het geheel is vibrerend en leeft.

Met lagen kan ik beweging en verandering weergeven. Meerdere betekenissen voeg ik toe aan hetzelfde beeld. In eerste instantie word je gepakt door het kleurgebruik. Daarna begint het spel pas en onthult het schilderij zich in de loop der tijd.

Mijn werk is filosofisch, een andere laag. Titels en poëzie koppel ik eraan, ik werk veel samen met dichters, wat zorgt voor nog een diepere laag.

Zaken die op de achtergrond meespelen kunnen ook een laag zijn. Sporen uit het verleden en associaties. Ze klinken door, soms zonder dat je het echt goed beseft. Ervaringen en waarnaar ze terugleiden zijn soms te traceren en soms niet. Je neemt ze in je mee, als een onzichtbare schim. En ik hoop, dat ik met mijn werk nieuwe sporen de toekomst in breng. Dat is een mooie gedachte. Een toekomstlaag.

Ik gebruik contrasten. Mijn werk is poetisch en krachtig tegelijk. Filosofisch en humoristisch. Ik werk met tegenstellingen. Ik voeg open, lichte delen naast verdichte, duistere. Zonder contrasten blijft alles vlak en komt er geen beweging op gang, in wat dan ook. Deze laag is er ook.

De natuur is in eeuwige beweging. Met een weergave van een natuurbeleving ondersteun ik het onderwerp waar het werk over gaat. Een andere laag.

Kunst is een activiteit
Een kunstwerk is geen ding, het is emotie, weergegeven door een schilderij of ander ontwerp. Kunst beleven is een activiteit. Er zijn meer fases: Het maken, het laten bezinken, het tonen en het beleven. Elke fase voegt iets toe. En beweegt zich van mij af naar de ander toe. Een kunstwerk van mij werkt als een spiegel. Zoals ik in gesprek ben met het werk tijdens het maken, is de kijker in gesprek ermee tijdens het beschouwen. Met bespiegelen door de toeschouwer raakt het kunstwerk uiteindelijk af.

Mijn stijl is open
Abstract, maar vrijblijvend is het niet. Er valt ook te genieten. Ik experimenteer veel, maar mijn werk is nooit een worsteling. Je kunt het eerder een spel noemen. Ik ben voortdurend in gesprek met mijn werk terwijl ik het maak. Ik houd van experimenteren en daardoor is mijn werk levend, avontuurlijk en onvoorspelbaar.

Thema's die mij interesseren gaan over 'The river of life'
Uitgebeeld door mensen, natuurbeleving en pure abstracties als vorm en kleur.

Ik werk in series met een thema. Het is niet verwonderlijk, dat uit de ene serie de volgende alweer geboren wordt. Thema's van de laatste jaren zijn o.a.:

'Into the unknown', 2019-2021
'Levenscycli', 2019-2021
'Resonantie', 2018
'Panta Rhei', 2017
'Tuin, Nacht', 2016-2017
'Herzien’, 2003-2016
'Beweging in de Seizoenen', 2010-2011
’Ontmoetingen en Transformaties’, 2009
‘Raken en Aanraken', 2009

Neem hier contact op

Verandering

De rode draad in mijn werk
Verandering is een universeel thema, het leven is verandering. Iedereen ondergaat veranderingen, of je wilt of niet. Het is aan de persoon hoe hiermee om te gaan. Kunst en vormgeving kunnen daarbij helpen. Praktisch met een ontwerp. Emotioneel met een beeld.

Mijn innerlijke magneet is altijd gericht op situaties, die met veranderingen te maken hebben. Mijn eigen leven zit vol veranderingen. Steeds opnieuw beginnen geeft stroming en roert de emoties. Daar gebeuren nieuwe dingen. Op het glijdende vlak, onder en boven het bewuste, daar is voor mij over te schilderen en te ontwerpen.

'A thing of beauty is a joy forever'
Deze dichtregel van John Keats vertolkt mijn visie op kunst. Er is een natuurlijk bestaansrecht voor kunst. Laat je raken en de rest volgt vanzelf. Ik hoop veel mensen te raken met mijn werk.

Laat je meevoeren
Mijn kunstwerken zijn voor de lange termijn. In eerste instantie pakt het iemand, vaak door kleur of formaat. En de ervaring leert, dat het daarna jarenlang blijft boeien. Mensen ontdekken de gelaagdheid en voegen er eigen lagen aan toe. De beleving van het werk verandert en daardoor verandert het werk zelf ook weer.

Neem hier contact op


Paar wapenfeiten
Uit mijn cv gelicht.
Ik ben kunstenaar en ondernemer tegelijk.

- No. 21 Top 100, Landelijke verkiezing 'Kunstenaar van het Jaar 2020'.
Halve finalist en genomineerd door de kunstvakjury met 100 mensen uit het professionel cirquit. 20.000 stemmers online in diverse rondes.

- Zomer 2019 expositie in Venetie met Galerie Bubble Projects gelijktijdig met de kunstbiennale van Venetie, in Hilton Molino Stucky op het eiland Giudecca.

- 2 ondernemersprijzen: 'Beste Vrouwelijke Artrepreneur 2019' en 'Publieksprijs, Artrepreneur 2018' bij de Art Repreneur Academie van Peter Maasdam.

- 'Artist of the Day' bij werelds grootste online galerie SaatchiArt Gallery. Wereldwijd kreeg mijn werk 1 dag exclusieve aandacht op 30 oktober 2017 op de sociale platforms.

- Voor de 'Koninklijke Prijs voor de Schilderkunst' heb ik mijn werk getoond in de voorselectieronde in Amsterdam in 2002.

- Opdrachten voor de Gemeente Zaanstad, De Windcentrale in Amsterdam, Uitgeverij van Oorschot. Ik won de kunstontwerp wedstrijd bij de Nuon voor 'Kunst op een Windmolen'.

- Mijn werk is internationaal geëxposeerd o.a. in Beijing, Londen, Parijs, Venetie, Brussel, Stockholm en Barcelona.

- In Nederland is mijn werk getoond in Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam op film. Tijdens de Noordholland Schilder Biënnale in Museum Waterland in Purmerend. Grote solo tentoonstellingen heb ik gehad in het Jeroen Bosch Ziekenhuis, op de Boulevard in samenwerking met 8 dichters en op het hoofdkantoor van Shell in Den Haag.

- Ik heb gewerkt o.a. met galeriën Maria Chailloux in Amsterdam en galerie Bubble Projects Utrecht.

- Van 2013 tot eind 2019 werkte ik intensief samen met > 100 dichters, op mijn initiatief. Ik deed met Poëzie & Kunst 6 keer mee aan de landelijke Poëzieweek eind januari, met elk jaar een nieuw project. Ik organiseerde projecten buiten het internet. En heb de facebookpagina @poezieenkunst opgericht als basisstation, die duizenden bezoekers per maand trok.

Ook wensen?

Velen zijn je al voorgegaan
En ik hoop nog heel lang veel mensen te kunnen inspireren met mijn werk. Een ontwerp of kunstwerk is een waardevolle investering in meerdere opzichten.

Met opdrachten en vrije kunst omgaan is een enerverende gebeurtenis. Ik help daarom mensen graag persoonlijk op weg. In een gesprek inventariseren we, wat het doel is van de vraag. Ik doe voorstellen uit mijn collectie en ik werk in opdracht.

Neem hier contact op

Uit de praktijk...

Wanneer koopt men mijn werk?
Wanneer verstrekt men mij een opdracht?

* Een schilderij als markering van een persoonlijk ijkpunt.
Zoals een nieuw huis, een diploma, huwelijk, geboorte, bij overlijden.

* Kunst in de Openbare Ruimte
Je wordt positief geprikkeld.

* Een toegepast kunstwerk als promotiemiddel voor een initiatief, onderneming etc.

* Kanaliseren van emoties.
Kunst in een ziekenhuis, in een kerk. Een plek waar ruimte en tijd is voor bezinning.

* Nieuwe kunst aan de muur zorgt voor reuring in een gezin, in een bedrijf.
Met huren van kunst komen discussies los. Wie vindt nu wat nu mooi en waarom dan wel,
of niet? Leuke experimenten.

* Kunstillustraties voor boeken, magazines, cd's, internet etc.
Men laat nieuwe in opdracht maken of bestelt bestaande afbeeldingen uit de beeldbank.

Klik Studio Gea Zwart voor meer info

Gedachten bij het ontstaan
van een vrij kunstwerk


Wat je net niet ziet, daar gaat het om.
De Twilightzone, de meest interessante fase.
In between, het meest open gebied.
Welke sporen zijn er, wat is onder het oppervlak?
Schemertijd, het geestenrijk, het onbenoembare, het verglijdende, dat is de kern.
Hoe geef ik deze beweging weer?
Wat toon ik scherp, wat toon ik vaag?
Valt er ook te lachen?
Krachtig en poetisch tegelijk, dat samenspel.
Hoe gedraagt tijd zich? Wat is toekomst? Wat is nu?
Hoe beweegt men zich in de seizoenen? Actief, rustig... in gelijke tred met de natuur?
Welke kleur past bij dit gevoel?
Waarom word ik misselijk van bepaalde kleuren en heeft iedereen dat?
Welke natuurbeleving of landschap past bij deze emotie?
Hoe plaats ik een mens in deze context?
Kan het extremer? Kan het uitgeprokener?
Wat stroomt er nog meer mee met een rivier? In de onderstromen?
Is het moedig, te zwemmen over een diep meer?
En te rennen waarheen dan? Of waar vandaan?
Hoe ziet een levensboom eruit? Al die fases die elkaar opvolgen?
Hoe is een tuin in de nacht? En juist op de rand van de dag?
Waarom staat iemand stil en een ander niet?
Hoe kun je soms zo suf struikelen? En waarover dan? Een steen of jezelf?
Welke beweging zie ik hier in de natuur?


Dit soort zaken vind je in mijn schilderkunst terug."

Neem hier contact op

-----------------------------------------------------------------------------

Over Gea Zwart

Wat heeft mij gevormd tot wie ik nu ben?
Geboren in 1968 in Hoevelaken, als jongste uit een gezin met 4 kinderen. Ik heb veel veranderingen meegemaakt in mijn leven. Zo heb ik bijv. gewoond in het noorden, midden en westen van het land. Deze rondgang door Nederland zorgt ervoor, dat ik mij thuis voel bij allerlei soorten mensen. Ik hoop altijd flexibel te blijven en mijn weg te vinden in nieuwe situaties.

Na eerst een jaar biologie te hebben gestudeerd koos ik voor de Kunstacademie. Ik ben afgestudeerd als autonoom kunstenaar op mijn 24e. Sindsdien werkte ik als vrij kunstenaar en deels als grafisch ontwerper, sinds 2000 als zelfstandige. In 2021 heb ik het grafisch vormgeven afgesloten. Onder de naam Studio Gea Zwart ligt de focus nu volledig op kunst, vrij en in opdracht. De laatste jaren werk ik in de zomer En Plein Air ter inspiratie en natuurstudie.

Ik ben een natuurmens en zoek het liefst zo onherbergzaam mogelijke gebieden op, om de kracht en grootsheid van de natuur te beleven. Ik heb prachtige natuurreizen gemaakt door Nepal en Europa. In de natuur vind je alles weer terug. Aangezien ik in Amsterdam werk, zoek ik de natuur ook in de stad en die is er!

Ik ben een spiritueel persoon met een nuchtere kant. Deze mix zorgt ervoor, dat ik ver kan dromen, maar dan ook praktisch kan toepassen.

Neem hier contact op


Gea Zwart voor Yves Klein
Stedelijk Museum Amsterdam febr. 2013