Gea Zwart
The River Of Life

Gelaagde kunst en opdrachten

GEA ZWART
Kunstenaar, Vormgever


Meer dan 25 jaar professioneel werkzaam als kunstenaar en vormgever
Geboren: 1968, Hoevelaken
Opleiding: Kunstacademie Minerva Groningen 1987-1992
Atelier in Amsterdam: vanaf 1995
Voor CV klik hier

Ontwerpt en realiseert
- Kunst
- Studio Gea Zwart, buro voor beeldontwerp
- Gastlessen en publicaties

Neem hier contact op

 

 

Gea Zwart

Mensen in het hart raken

Waarom maak ik wat ik maak?
'The power of art' is niet te onderschatten. En mijn opdracht is, mensen in het hart te raken met mijn werk. Van jongs af aan heb ik opgemerkt, dat mijn kunst en ontwerpen deze uitwerking kunnen hebben. Mijn kunstwerken hebben als doel gedachten inhoud te geven, emotie over te brengen. Om te troosten, om wakker te schudden, om te genieten. Om je in te verliezen of te scherpen.... Maar altijd om te raken.

Mijn leven bestaat uit creëren
Het is een natuurlijk staat van zijn. Ik heb een sterke drive om te creëren. Dat kan in beeld, met taal, in een samenwerking. Altijd nieuw en experimenteel, verder dan de eerste opwelling.

Daarnaast wil ik ook dat mijn werk gezien en beleefd wordt. Ik ben ook ondernemer. Al jong wist ik, dat je kunt communiceren met verbeelding. Dat heb ik altijd behouden. Mijn verbeelding stel ik graag in dienst van anderen. Ik werk ook in opdracht om anderen te helpen hun missie uit te dragen, met een ontwerp of vrij kunstwerk.

Changes by Art
Een kunstwerk van mij werkt als een spiegel, met lagen. Zoals ik in gesprek ben met het werk tijdens het maken, is de kijker in gesprek ermee tijdens het beschouwen.

Het is mijn missie kunst te maken die in het hart raakt en aanzet tot reflectie en beweging. Mijn werk brengt verandering in denken. Ik noem het 'Changes by art'. Dat kan een kleine verandering zijn, maar ook groot. Mijn werk gaat over verandering en brengt het ook.

Neem hier contact op

Gelaagdheid

Mijn werk is gelaagd
Letterlijk al door de techniek. Ik schilder met transparante delen over elkaar heen, afwisselend met open stukken en juist dekkende. Ik gebruik collage technieken en diverse materialen. Het geheel is vibrerend en leeft.

Met lagen kan ik beweging en verandering weergeven. Meerdere betekenissen voeg ik toe aan hetzelfde beeld. In eerste instantie word je gepakt door het kleurgebruik. Daarna begint het spel pas en onthult het schilderij zich in de loop der tijd.

Mijn werk is filosofisch, een andere laag. Titels en poëzie koppel ik eraan, ik werk veel samen met dichters, wat zorgt voor nog een diepere laag.

Zaken die op de achtergrond meespelen kunnen ook een laag zijn. Sporen uit het verleden en associaties. Ze klinken door, soms zonder dat je het echt goed beseft. Ervaringen en waarnaar ze terugleiden zijn soms te traceren en soms niet. Je neemt ze in je mee, als een onzichtbare schim. En ik hoop, dat ik met mijn werk nieuwe sporen de toekomst in breng. Dat is een mooie gedachte. Een toekomstlaag.

Ik gebruik contrasten. Ik voeg opwekkende lichte delen naast het duistere, wat verstikt en naar beneden trekt. Zonder contrasten blijft alles vlak en komt er geen beweging op gang, in wat dan ook. Deze laag is er ook.

De natuur is in eeuwige beweging. Met een weergave van een natuurbeleving ondersteun ik het onderwerp waar het werk over gaat. Een andere laag.

Kunst is een activiteit
Een kunstwerk is geen ding, het is emotie, weergegeven door een schilderij of ander ontwerp. Kunst kijken een activiteit. Er zijn meer fases: het maken, het laten bezinken, het tonen en het beleven. Elke fase voegt iets toe. En beweegt zich van mij af naar de ander toe. Een kijker gebruikt een kunstwerk van mij om te bespiegelen. Daarmee raakt het kunstwerk af.

Mijn stijl is open
Abstract, maar vrijblijvend is het niet. Er valt ook te genieten. Ik experimenteer veel, maar mijn werk is nooit een worsteling. Je kunt het eerder een spel noemen. Ik ben voortdurend in gesprek met mijn werk terwijl ik het maak. Ik houd van experimenteren en daardoor is mijn werk levend, avontuurlijk en onvoorspelbaar.

Thema's die mij interesseren gaan over 'The river of life'.
Ik werk in series met een thema. Het is niet verwonderlijk, dat uit de ene serie de volgende alweer geboren wordt.
Thema's zijn:

'Into the unknown'
'Resonantie'
'Panta Rhei'
'Tuin, Nacht'
'Herzien’
'Beweging in de Seizoenen'
’Ontmoetingen en Transformaties’
‘Raken en Aanraken'

Neem hier contact op

Verandering

Verandering, de rode draad in mijn werk
Mijn innerlijke magneet is altijd gericht op situaties, die met veranderingen te maken hebben. De reden is, dat mijn eigen leven vol veranderingen zit. Zo ben ik bijvoorbeeld 14 keer verhuisd, door heel Nederland. Steeds opnieuw beginnen geeft stroming en roert de emoties. Daar gebeuren nieuwe dingen. Op het glijdende vlak, onder en boven het bewuste, daar is voor mij over te schilderen en te ontwerpen.

Het is een universeel thema. Iedereen ondergaat veranderingen. Het is aan de persoon hoe hiermee om te gaan. Kunst en vormgeving kan daarbij helpen. Praktisch met een ontwerp. Emotioneel met een beeld.

'A thing of beauty is a joy forever'
Deze dichtregel van John Keats vertolkt mijn visie op kunst. Er is een natuurlijk bestaansrecht voor kunst. Laat je raken en de rest volgt vanzelf. Ik hoop veel mensen te bereiken met mijn werk. Mijn beeldende werk maak ik voor nieuwsgierige mensen, die verder kijken dan een eerste blik.

Laat je meevoeren in de wereld van verbeelding
Mijn kunstwerken zijn voor de lange termijn. In eerste instantie pakt het iemand, vaak door kleur of formaat. En de ervaring leert, dat het daarna jarenlang blijft boeien. Mensen ontdekken de gelaagdheid en voegen er eigen lagen aan toe. De beleving van het werk verandert en daardoor verandert het werk zelf ook weer.

Neem hier contact op

-----------------------------------------------------------------------------

Praktisch

Ik richt mij op

- Autonome Kunst

- Studio Gea Zwart met opdrachten


Paar wapenfeiten
Uit mijn cv gelicht.
Ik ben kunstenaar en ondernemer tegelijk.

- Zomer 2019 gaat mijn werk naar Venetie, met Galerie Bubble Projects voor een expositie in Hilton Molino Stucky, gelijk met de kunstbiennale.

- De ondernemersprijs voor kunstenaars heb ik onlangs ontvangen: 'Art Repreneur Award 2018, Publieksprijs' bij de Art Repreneur Academie van Peter Maasdam. Ik werd vergekozen tot 'Meest waardevolle lid' als meest zichtbare en inspirerende ondernemende kunstenaar.

- 'Artist of the Day' bij werelds grootste online galerie SaatchiArt Gallery. Wereldwijd kreeg mijn werk 1 dag exclusieve aandacht op 30 oktober 2017 op de sociale platforms.

- Voor de 'Koninklijke Prijs voor de Schilderkunst' mocht ik mijn werk komen tonen in de voorselectieronde in Amsterdam in 2002.

- Ik heb opdrachten mogen doen o.a. voor de Gemeente Zaanstad, De Windcentrale in Amsterdam, Uitgeverij van Oorschot en vele ondernemers. Ik won de kunstontwerp wedstrijd bij de Nuon voor 'Kunst op een Windmolen'.

- Voor veel ondernemers heb ik het logo ontworpen. Ook boekomslagen voor o.a. uitgeverij Van Oorschot en dichtbundels. Met musici werk ik samen voor cd ontwerp en logo's.

- Mijn werk is internationaal geëxposeerd o.a. in Beijing, Londen, Parijs, Brussel, Stockholm en Barcelona. En in Nederland in Amsterdam, Den Haag, Leeuwarden en vele andere plaatsen. Ik heb gewerkt met o.a. galerie Maria Chailloux en Bubble Projects. Mijn werk is in veel collecties opgenomen.

- Mijn werk was in Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam op film. En tijdens de Noordholland Schilder Biënnale in Museum Waterland in Purmerend. Grote solo tentoonstellingen heb ik gehad o.a. in het Jeroen Bosch Ziekenhuis, op de Boulevard in samenwerking met 8 dichters. En op het hoofdkantoor van Shell in Den Haag.

- Ik werk sinds 2013 intensief samen met > 100 dichters, op mijn initiatief. Daarvoor heb ik een facebookpagina @poezieenkunst opgericht, die duizenden bezoekers per maand trekt. Ik doe met Poëzie & Kunst mee aan de landelijke Poëzieweek en allerlei projecten buiten het internet.

Ook wensen?

Velen zijn je al voorgegaan
En ik hoop nog heel lang veel mensen te kunnen inspireren met mijn werk. Een ontwerp of kunstwerk is een waardevolle investering in meerdere opzichten.

Met opdrachten en vrije kunst omgaan is een enerverende gebeurtenis. Ik help daarom graag mensen persoonlijk op weg. In een gesprek komen we erachter wat men voor ogen heeft, waar behoefte aan is, wat het hoofddoel is. Ik doe dan voorstellen uit mijn collectie of ik werk in opdracht. Een vrijblijvende prijsopgave hoort daarbij.

Neem hier contact op

Uit de praktijk...

Wanneer koopt men mijn werk?
Wanneer verstrekt men mij een opdracht?

* Een schilderij als markering van een persoonlijk ijkpunt.
Zoals een nieuw huis, een diploma, huwelijk, geboorte, bij overlijden.

* Extra aandacht voor een initiatief.
Een toegepast kunstwerk als promotiemiddel middel.

* Nieuwe kunst aan de muur zorgt voor reuring in een gezin, in een bedrijf.
Met huren van kunst komen discussies los. Wie vindt nu wat nu mooi en waarom dan wel,
of niet? Leuke experimenten.

* Kanaliseren van emoties.
Tijdens een expositie in een ziekenhuis, in een kerk. Een plek waar de emoties aan de oppervlakte liggen.

* Kunst in de Openbare Ruimte
Rijdende Poëzieregels brengen positiviteit rond.
Kunst op een windmolen zorgt voor positieve aandacht voor groene energie.

* Logo ontwerpen voor ondernemers.
De nieuwe uitstraling wordt neergezet. De voorafgaande gesprekken zijn ook waardevol voor het aanscherpen van de richting.

* Kunst en vormgeving voor boekomslagen en cd's.
De inhoud wordt ondersteunt met vormgeving en kunst.

Klik opdrachten voor meer info.

Gedachten bij het ontstaan
van een vrij kunstwerk


Hoe gedraagt tijd zich? Wat is de toekomst? Wat is nu?
Waarom staat iemand stil en een ander niet?
Hoe kun je soms zo suf struikelen? En waarover dan? Een steen of jezelf?
Is het moedig, te zwemmen over een diep meer? Of te rennen? En waarheen dan? Of waar vandaan?
Hoe beweegt men zich in de seizoenen? Actief, sloom... gelijk met de natuur?
Waarom word ik misselijk van bepaalde kleuren en van andere niet?
Hoe ontwaakt een tuin na de nacht?
Twilightzone, de interessantste fase. In between is het meest open gebied.
Wat stroomt er in een rivier mee, behalve water?
Welke sporen zijn er, wat is onder de oppervlakte?
Hoe ziet een levensboom eruit?
Valt er ook wat te lachen? Krachtig en poetisch tegelijk, dat kan samen.

Dit soort zaken vind je in mijn schilderkunst terug.

Neem hier contact op

-----------------------------------------------------------------------------

Over Gea Zwart

Wat heeft mij gevormd tot wie ik nu ben?
Geboren in 1968 in Hoevelaken, als jongste uit een gezin met 4 kinderen. Ik heb veel veranderingen meegemaakt in mijn leven. Ik heb gewoond in het noorden, midden en westen van het land. Deze rondgang door Nederland zorgt ervoor, dat ik mij thuis voel bij allerlei soorten mensen. Ik werk met diverse partijen samen en hoop altijd flexibel te blijven en mijn weg te vinden in nieuwe situatiues.

Na eerst een jaar biologie te hebben gestudeerd koos ik voor de Kunstacademie. Ik ben afgestudeerd als autonoom kunstenaar op mijn 24e. Sindsdien werk ik als vrij kunstenaar en ontwerper. Vanaf 2000 ben ik zelfstandige. De balans ligt momenteel bij het ontwerpen en realiseren van kunstopdrachten naast de autonome kunst.

In de natuur vind je alles weer terug. Ik ben een natuurmens en zoek het liefst zo onherbergzaam mogelijke gebieden op om de kracht en grootsheid van de natuur te beleven. Ik heb prachtige natuurreizen gemaakt door Nepal en Europa. Aangezien ik in Amsterdam werk, zoek ik de natuur ook in de stad en die is er!

Ik ben een nuchter persoon met een spirituele kant. Of andersom, een spiritueel persoon met een nuchtere kant. Deze mix zorgt ervoor, dat ik ver kan dromen, maar dan ook praktisch kan toepassen. Relativeren met humor is ook een voortvloeisel eruit.

Neem hier contact op


Gea Zwart voor Yves Klein
Stedelijk Museum Amsterdam febr. 2013

 

 

 


In het hart geraakt, Gea Zwart
aquarel Gea Zwart